Sex kvinnliga jurister finns på Expressens lista över ”100 svenska kvinnor som sticker ut”. De har bland annat visat prov på att klara av när det blåser hårt, tagit strid för transpersoners rättigheter och skrivit bestsellers.
Den 8 mars på Internationella kvinnodagen uppmärksammar Expressen traditionsenligt ”100 svenska kvinnor som sticker ut”.
Årets kvinna är ”Din medsyster” och längre ner på listan återfinns sex stycken kvinnliga jurister.
På plats 23 kommer Annie Lööf, 34, som inte bara är partiledare för Centern utan även har en jur.kand. från Lunds universitet. ”Det blåser hårt på toppen, inte minst om man är kvinna”, skriver Expressen som konstaterar att hon ändå står kvar och att opinionssiffrorna har vänt.
Juristtiteln gjorde att man lyssnade
”Regnbågsjuristen” Kerstin Burman, 35, kvalar in på plats 57 efter att hon för några år sedan lyckades få staten fälld för tvångssteriliseringarna av transpersoner.
Kerstin var gäst hos nätverket Legally Lady förra våren där hon bland annat berättade om hur hennes titel som jurist och det faktum att hon inte var transperson gjorde att hon blev lyssnad till och man tog frågorna mer på allvar.
På plats 78 finns Madeleine Leijonhufvud, 75, professor emerita i straffrätt. Madeleine Leijonhufvud har länge varit en av ledargestalterna bakom kravet på att införa en samtyckeslagstiftning. Hon har tagit många hårda diskussioner med andra jurister och stått upp för en ”modernare sexualbrottslagstiftning”.
Advokat och ”cool” författare
Författaren och advokaten Malin Persson Giolito, 48. Hon hamnar på plats 79 och utnämns av Expressen till ”coolast” i familjen Leif GW Persson.
Flera av hennes deckare har blivit bestsellers och getts ut internationellt. Hennes bok ”Störst av allt” ska spelas in som originalserie på Netflix. Malin Persson Guilito jobbade i tio år på advokatbyrån Mannheimer Swartling och har arbetat som handläggare på Europeiska kommissionen i Bryssel. Numera är hon författare på heltid.
Regionpolischefen Carin Götblad, 62, basar över Polisregion Mitt som har sitt högkvarter i Uppsala.
Hon har tidigare bland annat varit länspolismästare i Stockholm och hon kvalar in på plats 83 på Expressens lista.
Expressen skriver att hon ”värnar om både människor och djur har arbetat med projekt mot såväl gängkriminalitet som stöd för HBTQ-personers rättigheter” och att hon ”har också stått bakom insatser för att minska övergrepp mot kvinnor och barn”.
Kämpar för att ”tillgängliggöra juridiken”
På plats 100 finns slutligen juristen och människorättsaktivisten Dona Hariri, 29.
Expressens jury konstaterar att hon ”kämpar i sin roll som föreläsare och jurist för att tillgängliggöra juridiken” och att hon ”som konferencier under Mänskliga rättighetsdagarna inspirerade andra att göra detsamma”. Dona Hariri arbetar som jurist, föreläsare, moderator och programledare.