
Angela Ahola. Foto: Peter Knuson
För sju år sedan doktorerade psykologen Angela Ahola på en avhandling om hur åklagare och domare bedömer åtalade utifrån bland annat kön – och utseende. Nu har hon tagit sin forskning ett steg vidare. I sin senaste bok ”Konsten att göra intryck” reder hon ut vilka mekanismer som styr andras uppfattning om oss.
– Det första intrycket är så otroligt utslagsgivande och just därför är det så viktigt att vara medveten om det. Om man förstår mekanismerna är det lätt att påverka vilket första intryck man gör, säger Angela Ahola.
Angela Ahola är doktor i psykologi och specialiserad på vad som ligger bakom det första intrycket – varför vi gillar och litar på vissa personer. En viktig fråga inte minst för jurister som ofta verkar utifrån en bas av tillit och förtroende.
300 simulerade rättsfall
För sju år sedan kom Angela Aholas avhandling som visade att könstillhörigheten är avgörande för straffpåföljden och att erfarna domare, åklagare, poliser och advokater faktiskt bedömer åtalade på olika sätt beroende på om de är män eller kvinnor.
Efter att ha studerat 300 simulerade rättsfall kunde Angela Ahola också konstatera att även utseendet påverkar rättsväsendets bedömningar av personlighet, yrke, moral och pålitlighet.
Därifrån var steget inte långt till att tillämpa forskningen även på andra situationer.
Varför litar vi på vissa?
Förra året kom hennes bok ”Konsten att göra intryck”. Där riktar hon in sig på vad som ligger bakom det första intrycket, varför vi gillar och litar på vissa personer. Inom loppet av några sekunder har andra skapat sig en bild av hurdana vi är.
Det är då det avgörs om andra kommer att vilja anlita oss eller samarbeta med oss, anställa eller dejta oss, köpa något eller låta sig ledas av oss.
Kompetens på tredje plats
Angela Ahola konstaterar att för just jurister kan det bli lite av paradox eftersom jurister ofta både håller en strikt formell profil samtidigt som man ska bygga ett förtroende.
– Det är främst två egenskaper som vi människor tittar på. Det första är kan jag lita på dig och det andra är om du är en schysst, god person med hjärtat på det rätta stället. Dessa egenskaper kallar man inom psykologin för värme-egenskapsklustret. Inget av detta har något med kompetens eller professionalism att göra.
Kompetens kommer först på tredje plats och handlar både om din status och din kapacitet.
– Så, vi vill först veta intentionen, välvillig eller illvillig. Först därefter kommer kapaciteten, vilken förmåga du har att fullfölja dina välvilliga eller illvilliga intentioner.
Jurister ger reservat intryck
Samtidigt pekar Angela på att en person som framstår som högkompetent också lättare uppfattas som kall, medan en person som framstår som varm ofta uppfattas som mindre kompetent.
– En jurist behöver förmedla både förtroende och kompetens men man kanske gör ett lite reserverat intryck som kan lägga krokben för en.
– Vi behöver etablera egenskapen värme med en gång, den är mer primär än kompetensen. Lyckas vi inte göra det med en gång är det tufft att senare få dem att tycka om oss.
För att lyckas
Hon är fast övertygad om att konsten att göra intryck är en av våra mest underskattade ”framgångsprinciper”.
– För att lyckas med våra relationer, vår karriär och i förlängningen få ett lyckligare liv behöver vi veta vilka signaler vi sänder ut, vad vi förmedlar och givetvis samtidigt bli bättre på att läsa av andra. Om detta föreläser jag och om detta handlar min bok om, avslutar Angela Ahola.