Hon berättar om hemligheten bakom succébyrån – ”Drivs som vanligt bolag och pengarna återinvesteras”

Sara Sparring.

I 12 år arbetade Sara Sparring på den internationella byrån Bird&Birds kontor i Stockholm, de sista fem åren som delägare. Tillsammans med kollegorna Jim Runsten, Andreas Börjesson och Johan Tydén lämnade hon för att starta den egna byrån Synch. En byrå som skulle drivas på ett – för advokatbranschen – nytt sätt.

När Sara Sparring lämnade Bird & Bird 2014 hade hon arbetat nästan 17 år på advokatbyrå.

– Jag började som trainee 1997, på tidigare advokatbyrån Wilow & Pethrus och blev sedan biträdande jurist där, berättar hon.

– Vi drevs av en vilja att arbeta helt kundfokuserat och se om det gick att förändra advokatbranschen. Och vi ville se om det gick att driva advokatverksamhet som ett vanligt bolag.

På vilket sätt är det inte så idag?

– Alla delägare ska ha en massa olika hattar; försäljning, ekonomi, visst hr-ansvar. Alla passar inte för allting. Vi vill inte tvinga in alla jurister i, till exempel ackvisition.

– På många byråer skickas alla jurister på säljkurs, även om de inte passar för det. Det känns inte humant och är inte heller till gagn för byrån. Det är bättre att se över hur man utnyttjar resurserna på bästa sätt och låta människor bli bäst på det som de brinner för och känner sig bekväma med.

– Inte heller ska vi tömma bolaget varje år. Vanligtvis delas allting ut efter varje bokslut. Vi återinvesterar pengarna i verksamheten i stället.

Byrån är även annorlunda organiserad.

– Vi är organiserade i fyra olika affärsområden och har inte något definierat partnerskap, berättar Sara.

Läs hela intervjun med Sara i Legally Yours >>