Regeringen har utsett Mari Heidenborg till Justitiekansler efter Anna Skarhed. Hon tillträder anställningen den 1 september.
Hon kommer närmast från tjänsten som justitieråd i Högsta domstolen och hon har tidigare varit lagman vid Solna tingsrätt där hon var en mycket omtyckt chef.
Gäst hos Legally Lady
Mari Heidenborg har varit gäst hos Legally Lady vid flera tillfällen, senast i november förra året i samband #metoo.
Hennes engagemang för jämställdhet är välkänt. Hon sitter bland annat i juryn för Justitiapriset och har även haft ett flertal utredningsuppdrag, bland annat som ordförande i 2014 års sexualbrottskommitté som tog fram förslaget till samtyckeslagen.
Är ”statens jurist”
I sin utnämning pekar regeringen på att Justitiekanslerämbetet innebär att man fungerar som ”statens jurist” och bland annat har tillsyn över myndigheter, reglerar skadeståndskrav mot staten och är åklagare i tryck- och yttrandefrihetsmål.
Reagerat på orättvisor
När Mari Heidenborg nominerades till Årets Jurist 2016 berättade hon i en intervju med Dagens Juridik om varför hon blev just jurist.
– Jag har alltid varit intresserad av samhällsfrågor. Jag har också alltid reagerat starkt på orättvisor. Mot den bakgrunden var det ett naturligt val att välja juridiken, sa hon då.
Inspireras av modiga personer
På frågan vad som inspirerar henne har hon sagt att hon ”blir inspirerad av modiga personer som vågar och orkar driva även obekväma frågor”.
Hon har också framhållit att ”makt ska utövas med varsamhet och med respekt för grundläggande fri- och rättigheter”.
Till hennes hjärtefrågor har bland annat hört att få till stånd en samtyckeslag och få bukt med de allt för långa häktestiderna.