”Inse hur lätt det är och kom ut ur din bubbla” – viktiga frågor om integration på Karriärfrukosten

Juridikprofessor Sanna Wolk och Legally Lady’s Anna Wetterqvist tillsammans med juristerna Viveca Fallenius och Azra Osmancevic

Inspirerande och upplyftande men samtidigt drabbande. Så kan man beskriva Karriärfrukosten där integrationsfrågorna stod i fokus. Alla kan göra något och det är både lätt, roligt och viktigt. Dessutom behöver vi komma ut ur vår egen bubbla.

Juridikprofessor Sanna Wolk är en av grundarna till NU: Nolla Utanförskapet som tillsammans med bland andra Advokatbyrån Synch arbetar för att få juristbranschen att engagera sig mer i integrationsfrågor.

Sanna berättade om sin egen uppväxt och om hur hon kom i kontakt med båtflyktingar redan som liten. En erfarenhet som la grunden till ett stort engagemang för människor som kommer till Sverige från andra länder. Hon berättade framför allt om hur man kan hjälpa människor att komma ut i jobb på den svenska arbetsmarknaden via bland annat praktikplatser.

Med många år utomlands har även juristen Viveca Fallenius från Advokatbyrån Synch ett stort engagemang för utländska akademiker. Hon pekade på hur lätt det är att göra någonting och hur roligt det är.

– Det är givande att lära känna andra kulturer som kommer till Sverige och vi måste komma ut ur vår egen bubbla, sa hon bland annat.

Azra Osmancevic arbetar som bolagsjurist på MTG och hon åkte redan som tonåring till Argentina för att göra en insats på barnhem där. Därefter har hon engagerat sig i olika mentorskapsprogram och även gjort en resa till ön Lesbos. Azra visade också en film som gjordes i samband med hennes vistelse på Lesbos inom ramen för hjälporganisationen ”I am You”.

Sannas, Vivecas och Azra’s bästa tips för att hjälpa:

  • Bli medlem i eller hjälp till på annat sätt med organisationen NU: Nolla Utanförskapet som håller på att bygga Integrationshus och som arbetar aktivt med läxhjälp.
  • Fråga din arbetsgivare om ni kan ta in praktikanter eller på något annat sätt hjälpa utländska jurister och akademiker. Kontakta till exempel arbetsmarknadsprojektet Korta vägen vid Stockholms universitet eller Yrkesdörren som matchar nya och etablerade svenskar inom samma bransch.
  • Gå med i gruppen WelcomeLaw på Facebook som välkomnar jurister från hela världen till Stockholm. Det finns också en organisation som heter Welcome som har en app där man kopplar ihop människor från olika länder. Welcome App har även ett erbjudande för företag i tre steg beroende på ambitionsnivå (och budget).
  • Vill du jobba som volontär finns Volontärbyrån.
  • Vill du bjuda hem någon på middag kontakta Invitationsdepartementet.

 

 

Nästa träff är den 20 mars då vi har Fashion-night >>