
Jenny Kallerman. Foto: Lennart Ström
Hon hoppade av notarietjänsten och satsade istället på att bli bolagsjurist – ett beslut som då gav darriga knän men som hon aldrig har ångrat. I dag ”frilansar” hon och hjälper olika företag med allt från avtal till affärsutveckling. Men hon har också tagit nya steg i sitt fackliga engagemang.
En notarietjänst vid Stockholms tingsrätt är inget som man bara lämnar mitt i. Men det var precis vad Jenny Kallerman gjorde i slutet på 1990-talet.
Efter sömnlösa nätter och intensiva diskussioner med familj och vänner gjorde hon slag i saken och sa upp sig. Hon hade bestämt sig för att bli bolagsjurist i stället.
– Jag såg inte min framtid som domare eller åklagare. Domstolsbanan var inget för mig men när det dök det upp en tjänst som bolagsjurist på Posten kände jag att jag måste söka.
– Jag fick inte tjänstledigt från tingsrätten så då hoppade jag av. Det har jag aldrig ångrat. Man ska kliva in när en dörr öppnar sig.
”Kraften där den behövs”
I dag kallar hon sig för bolagsjuristkonsult och är i princip som en ”frilansande” bolagsjurist med konkurrensfördelen att hon inte kostar lika mycket som en advokatbyrå.
– Jag värnar den tiden jag lägger ner för kunden och vill inte hålla på med till exempel onödiga utredningar. Istället sätter jag in kraften där den behövs.
– Jag kommer aldrig att kunna erbjuda en stor advokatbyrås spetskompetens eller resurser men när det gäller att förstå en verksamhets vardag och kärna har jag en styrka och en relevans som bolagsjurist som jag absolut kan konkurrera med.
Starka och svaga delar
Hon framhåller vikten av att kunna sätta sig in i verksamhetens behov och kunna identifiera starka och svaga delar.
– Man behöver förstå var man tjänar pengar och var möjligheterna finns men även var man förlorar pengar och vad man tvistar om.
– I rollen som bolagsjurist hanterar man både dikeskörningar och framgångssagor och med den erfarenheten kan man bidra med affärsstrategier och goda råd om vad man ska satsa på och vad ska man klippa bort.
Viktigt med frihet
Positionen som ”frilans” innebär också ett oberoende och en frihet som betyder mycket. Jenny Kallerman pekar på att det ger henne olika plattformar och gör henne inte beroende av en enda inkomstkälla.
– Jag behöver inte vara lojal med en uppdragsgivare som inte är juste, de uppdragen behöver jag inte ta. Dessutom slipper jag prestigen.
– Får jag inget gehör för en fråga behöver jag inte känna att jag måste lägga min värdighet och min energi på att få genomslag så länge jag vet att de som tar besluten har förstått vad det innebär.
Fackligt engagemang
Orättvisor på arbetsplatser är också något som engagerar Jenny Kallerman i hennes uppdrag som vice ordförande i den fackliga organisationen Jusek. Det är ett engagemang som har följt henne sedan tiden på juristlinjen.
– Människor är det viktigaste en arbetsgivare har och det är ovärderligt med medarbetare som talar positivt om sin arbetsgivare.
– Om man inte förstår sprängkraften i att kompetenta medarbetare lämnar på grund av dålig arbetsmiljö kommer man inte att överleva, konstaterar hon.
Inte motstående intressen
Men hon vill också se en ny roll för facket i framtiden där man arbetar ännu mer med att stärka individens egen konkurrenskraft och där styrkan i kollektivet används för att bekämpa orättvisor och dåliga villkor.
Samtidigt vill hon att affärstänk och fackliga frågor ska samsas och inte betraktas som motstående intressen.
– Vi ska finnas där och kunna slå näven i bordet för individer som behandlats illa men vi ska också bygga förtroende med arbetsgivare så att de självmant kommer till oss och stämmer av för att hitta lösningar.
När det gäller #metoo-rörelsen tror Jenny Kallerman på en varaktig förändring men också på ett starkare ”systerskap”.
– Kvinnor måste bli bättre på att stötta varandra i arbetslivet på alla nivåer. Men givetvis handlar det också om att män ändrar sina beteenden.
Jenny kommer till Legally Lady’s karriärfrukost den 17 april >> (anmälan stängd)