
Kammaråklagare Annika Wennerström och Emelie Källfelt. Foto: Fredrik Sandberg/TT och Thomas Carlgren/Åklagarmyndigheten
De svenska åklagarna Annika Wennerström och Emelie Källfelt har fått ta emot en utmärkelse för ”Superb cooperation with the FBI”. Utredningen gällde en 40-årig man som begått sexuella övergrepp mot flickor i bland annat USA via nätet. I veckan började hovrättsförhandlingarna mot mannen.
Det var i april 2016 som en man i 40-årsåldern greps i sin bostad söder om Gävle efter att flera kvinnor i ett annan förundersökningen hade berättat om hotfulla telefonsamtal.
På en dator, en hårddisk och ett USB-minne hittades flera filmer med unga flickor som utförde sexuella handlingar.
Mannen hade tagit kontakt med flickorna via sociala medier, främst Kik, och hotat med att deras profilbild skulle läggas ut på ”porn and rape sites” tillsammans med en text som uppmanade till att hitta flickan, våldta henne och döda hennes familj.
Internationell hjälp
Flickorna pratade engelska på filmerna och polisen kunde relativt snabbt dra slutsatsen att de hörde hemma i USA, Kanada och en flicka i Skottland.
– Vi begärde internationell hjälp via justitiedepartementen i USA, Kanada och Skottland eftersom vi behövde hjälp med att identifiera målsägandena och sedan genomföra förhör med dem, berättar Annika Wennerström.
”Superb cooperation”
Efter månader av utredning och förhör med hjälp av bland annat FBI dömdes mannen till tio års fängelse i höstas och för några veckor sedan hörde FBI av sig igen.
Denna gång för att tacka för samarbetet som beskrivs som; ”superb cooperation with the FBI in the development of mutual efforts against crimes that pose dangers on an international scale”.
– Det är fantastiskt och vi är jätteglada. Vi har förstått att detta är en mycket speciell utmärkelse och som svensk tjänsteman är man inte heller van vid det, säger Annika Wennerström.
”Som att det varit svenska barn”
Hon menar att det kan vara ett uttryck för att svenska åklagaren har tagit utredningen på stort allvar.
– Vi har arbetat som att det varit svenska barn som varit målsägande. De hade inte själva kunnat genomföra en polisutredning eftersom gärningspersonen fanns här och var svensk medborgare och inte skulle utlämnas.
– Det är viktigt också eftersom det är så här som vi kommer att behöva jobba framöver i störrre utsträckningen när det gäller internetrelaterad brottslighet överhuvudtaget.
Sociala medier och ip-adresser
18 flickor kunde med hjälp av bland annat FBI identifieras via sociala medier och ip-adresser. FBI tillsatte två förhörsledare som sedan reste över hela kontinenten för att förhöra flickorna. I Kanada gjordes samma sak medan svenska polisen träffade flickan i Skottland.
Vid flera förhör befann sig Annika Wennerström och Emelie Källfelt i rummet bredvid och kunde följa förhören på nära håll. I andra fall följde de förhören via länk.
– I USA måste föräldrarna godkänna att barnen förhörs men man har samma syn på barnförhör när det gäller att begränsa antalet personer som träffar barnet. Därför träffade vi aldrig barnen men vi hade alltid möjlighet att ställa frågor via förhörsledarna, berättar Annika Wennerström.
”Hög nivå med kompetens”
Hon är imponerad av den kompetens som FBI:s personal besitter och pekar särskilt på att utredningen har hållit en mycket hög kvalitet.
– De har hållit en mycket hög nivå med kompetens och kvalitet och samarbetet har gått välidigt smidigt. Vissa saker har tagit lång tid men det får vi lära oss av till nästa gång.
– De fick också lära sig hur vi arbetar i Sverige där vi använder videoförhör med barn vid själva huvudförhandlingen. Det är inte tillåtet i USA där man istället kallar barnet personligen.
”En styrka att vara två”
Annika Wennerström är också mycket positiv till att hon och Emelie Källfelt har kunnat arbeta tillsammans.
– Det är ett arbetssätt som vi har vid vår åklagarkammare och det är verkligen bra. Det är en styrka på alla sätt att vara två i tunga mål.
Tidigare i veckan startade huvudförhandlingen i Svea hovrätt där åklagarna yrkar på att mannen ska dömas för fler fall av våldtäkt mot barn än vad tingsrätten ansåg.