Sverige har fått sin första kvinnliga riksåklagare – efter en långdragen process

 

Foto Jessica Gow / TT

Petra Lundh har utsetts till ny riksåklagare. Hon kommer närmast från tjänsten som lagman för Södertörns tingsrätt. Hon blir Sveriges första kvinnliga riksåklagare.

Tidigare riksåklagare Anders Perklev lämnade tjänsten i våras för att bli president i Svea hovrätt och processen med att utse hans efterträdare har dragit ut på tiden.

Hanterade mediestorm
Petra Lundh har tidigare även sökt andra topptjänsten som lagman för Stockholms tingsrätt och president för Svea hovrätt. Nu blir det alltså hon som ersätter Perklev från den 1 september.

Hon var också den som tillsammans med chefsrådman Erica Hemtke fick hantera mediastormen efter den friande domen i Fittja-målet. Något som hon berättat om i en intervju med Dagens Juridiks systerpublikation Legally yours.

Hon har också gjort sig känd för att gå i bräschen för att domstolsväsendet ska synas mer i sociala medier.

– Vi vill finnas där medborgarna finns, för att kunna skapa förtroende kring oss och vår verksamhet, har hon sagt till Legally yours.

Får extra miljoner
Hon väntas tillträda den nya tjänsten under hösten och kommer då bland annat att få hantera de extra 800 miljoner som regeringen utlovat till åklagarna, kriminalvården och domstolarna – efter att polisens verksamhet fått miljarder och börjat leverera.

Åklagarmyndigheten krävde redan i våras mer pengar till sin verksamhet och varnade då för konsekvenserna av satsningen på polisen som innebar ytterligare en ökad arbetsbörda för åklagarna.

Kravprofil: ”sparsam”
Samtidigt är just sparsamhet en av de egenskaper som regeringen har lagt vikt vid i den kravprofil som ställdes samman i anslutning till att Anders Perklevs ersättare som RÅ skulle utses:

“Kunna hushålla väl med statliga medel” är en av de punkter som lyftes fram i kravprofilen enligt Legally yours som tagit del av rekryteringsunderlaget.

Regeringen valde i detta fallet att genomföra en ”kallelseprocess” som alltså innebär att man inte kan söka tjänsten. Sedan flera år annonseras Sveriges tyngsta domarjobb ut genom Domarnämnden men det gällde inte tjänsten som RÅ.

Vice riksåklagare Kerstin Skarp har tillfälligt ersatt Perklev som tillförordnad riksåklagare.