4 445 kvinnliga jurister och juriststudenter har i ett gemensamt upprop skrivit under en artikel om sexuella övergrepp och trakasserier i vår egen bransch. Berättelser som vi alla hört, upplevt eller bevittnat många gånger men som vi aldrig har fått prata högt om i denna konservativa högborg där traditioner väger tungt och hälsningsfrasen ”broder” är förtryckt i brevmallarna.
Jag har signat uppropet #medvilkenrätt tillsammans med tusentals andra kvinnor. Den hemliga Facebookgruppen har legat på min skärm konstant de senaste dagarna och jag är enormt imponerad av de personer som har tagit initiativet och alla de som har stöttat det. När detta skrivs har gruppen 12 612 medlemmar.
För mig känns detta som att vi tar tillbaka vår kvinnliga rösträtt – igen. Men detta är inte 1919 då lagförslaget gick igenom. Detta händer 2017. Det är ofattbart att vi inte har kommit längre i vårt jämställdhetsarbete och respekten för allas lika värde.
Men kommer det att förändra samhället? Om vi ska få samma möjligheter och mötas av samma respekt som männen i juristbranschen kommer det att betyda att de behöver lämna ifrån sig en del av makten och en del av pengarna. Ett arbetsliv fritt från sexuella trakasserier är dessutom en förutsättning och en självklarhet.
När Legally Lady startade för tio år sedan var det för att stötta kvinnliga jurister i karriären. Redan då var kvinnorna i majoritet på juristlinjen men försvann från kartan ett par år efter utbildningen trots att de både var fler och hade bättre betyg än killarna.
Juristbranschen är konservativ och trög när det gäller förändring men jag tror att det är kvinnornas framtidsyrke och att vi inom överskådlig tid kommer att dominera branschen.
Till dess kommer vi på Legally Lady att göra det vi kan för att stötta kvinnor med tips och råd i karriären och visa hur kvinnor kan marknadsföra sig själva och hjälpa varandra. Men framför allt vill vi uppmuntra kvinnor att tro på sig själva.