Över tusen personer har de senaste åren fått sina utländska juriststudier validerade i Sverige som en juristexamen eller som en examen men inriktning på juridik. Men vägen in på den svenska arbetsmarknaden är tuff.
– Jag är själv andra generationens invandrare och jag vet hur svårt det kan vara, säger Sanna Wolk, professor i juridik vid Uppsala universitet.
– Såväl juristbranschen som andra branscher behöver engagera sig mer för att ge människor från andra länder verktygen för att komma in i samhället och arbetslivet.
Sanna Wolk är en av grundarna till NU: Nolla utanförskapet som tillsammans med Advokatbyrån Synch arbetar för att få juristbranschen att engagera sig mer i integrationsfrågor.
– Genom NU:s verksamhet kan människor lära sig att dra nytta av samhällsstrukturen och utveckla sin kompetens för att vara en aktiv del av samhället och kunna ta sig vidare, säger hon.
NU kommer framför allt att försöka etablera så kallade ”integrationshus”, eller ”NU-hus” som ska erbjuda en fysisk plats där besökarna kan få stöd, nätverka och möta förebilder.
Pionjärer i juristbranschen
NU har nu haft sitt första event på temat ”vad gör juristbranschen för att öka integrationen?”.
Advokatbyrån Synch, som är NU:s första företagsmedlem, var värd för seminariet i Stockholm.
– Vi är lite pionjärer när det gäller att arbeta med integration och vi har sedan starten arbetat mot fördomar och diskriminering, berättar juristen Viveca Fallenius.
Hon är själv även engagerad i Welcome Law & Finance, en app som kopplar ihop jurister och ekonomer från andra länder med svenskar som kan ge stöd och kontakter.
Praktikanter från andra länder
På Synch har man hittills tagit emot fyra praktikanter från ett projekt som heter Korta vägen och som drivs vid Stockholms universitet på uppdrag av Arbetsförmedlingen.
– Våra praktikanter har bland annat kommit från Armenien och Ukraina. Tanken är att de ska lära sig hur svenska arbetsplatser fungerar och att det ska hjälpa dem vidare till riktiga jobb, berättar Viveca Fallenius.
Åkte till Lesbos
Bolagsjuristen Azra Osmancevic berättade om vad hon gjort för att engagera sig och om de veckor hon tillbringade på ön Lesbos under en av de tyngsta perioderna med flyktingar från Syrien.
Men det finns möjligheter att bidra även här hemma. Små gester räcker långt. Azra Osmancevic tipsar om att vara volontär hos Rädda Barnen, bli fadder eller bjuda nyanlända på middag via nätverket Invitationsdepartementet.
Hon pekar också på vikten av att jurister engagerar sig i de diskussioner som förs.
– Vi jurister har ett ansvar att värna om mänskliga rättigheter i debatten också, säger hon.
Godkänd examen i juridik
Enligt siffror från Universitets- och högskolerådet har de senaste åren knappt 400 personer fått sina utbildningar godkända som en juristexamen och drygt 650 personer har fått sin examen godkänd som en generell examen inriktad på juridik.
Bedömningarna innebär dock inte att en examen omvandlas till en svensk juristexamen. För detta krävs en kompletterande utbildning i Sverige.
Anmäl dig här till karriärfrukost med Viveca Fallenius, Sanna Wolk och Azra Osmancevic >> (anmälan stängd)