Retorik är användbart i många olika lägen och tillfällen i livet. Varse sig du ska hålla en presentation, ha ett viktigt möte eller gå på det där minglet, kan du använda dig av retorik som en vägledning för att bli säkrare och göra ett proffsigare intryck. På mina föreläsningar brukar jag berätta om min egna resa. Hur jag som ung kvinna på 157 cm, dålig hållning och svag röst började arbeta med mig själv, för att upptäcka att människor började bemöta mig på ett helt nytt sätt. För mig blev det ett uppvaknade och jag kände en stor styrka i att kunna påverka hur jag uppfattades. Många gånger när jag varit i nya situationer och kanske känt
mig lite osäker, har jag tagit till retoriken som en trygghet. Därför är det här viktigt för mig att få delge andra om den kunskapen jag samlat på mig genom mitt egna arbete. Jag kommer i denna artikel ge dig några olika retoriska verktyg att ta med sig på arbetet och i vardagen.
Första intrycket
När vi träffar en ny person läser vi av personens kroppsspråk, kläder, röst och handslag. Därför är det viktigt att fundera på vilket första intryck du ger. Sträva efter ett fast handlag och fokusera på personen du hälsar på. Om du upprepar den andres namn kan det vara lättare att minnas namnet.
Kroppsspråket
Kroppsspråket är en stor del av det vi kommunicerar. Även dålig hållning påverkar intrycket av oss. Därför är det viktigt att sträcka på sig och ha ett öppet kroppsspråk när du ska tala inför andra eller
om du ska på ett viktigt möte. Många brukar tycka att det är svårt att veta vart man ska ha händerna när man står inför andra. Ofta har det att göra med att man fokuserar för mycket på sig själv. Om man istället släpper fokuset på sig själv och fokuserar på budskapet i det man har att säga brukar det med händerna lösa sig själv.
Mingel
Många kan uppleva att det är svårt att gå på mingel, just för att man inte vet hur man ska kontakt med nya människor. Börja med att fundera ut vad du vill ha ut av minglet. Är det att träffa ny affärskontakter, få nya
vänner, eller utbyta erfarenheter? Oavsett vad som är din anledning till att du går på minglet, gör det tydligt och klart för dig själv. Det kommer att göra dig säkrare i varför du är där. När du ska ta kontakt med en ny person kan det vara bra att inleda med något som ni har gemensamt. Exempel på det skulle vara: Vad tycker du om föredraget? Eller Hur känner du Björn? Då har ni något att börja prata om. Fortsätt samtalet med att ställa öppna frågor. Öppna frågor är frågor som du vanligtvis inte svarar ja eller nej på, utan kräver mer förklaring. Exempel på det är: Var? När? Hur? Varför? Kom ihåg, som med mycket krävs det övning för att man ska bli bättre.
Se det därför som en övning – ju mer du övar desto bekvämare kommer du att bli.
Jenny Jernberg kommer till Malmö under 2020. Håll utkik i kalendern eller prenumerera på våra utskick för att inte missa det!