Beatrice Ask berättade om sin karriär – två dagar senare fick hon lämna uppdraget som talesperson

 

Legally Lady’s Anna Wetterqvist intervjuar Beatrice Ask på inspirationskvällen. Foto: Clement Morin

På onsdagskvällen satt hon hos oss på Legally Lady och pratade om sitt yrkesliv som heltidspolitiker under tre decennier och om hur man tar sig fram som kvinna i toppen. Två dagar senare hade hennes chef Anna Kindberg Batra tagit ifrån henne uppdraget som rättspolitisk talesperson och ersatt henne med en drygt 20 år yngre – man.

Efter vad som hände i fredags skulle jag vilja göra om vår kväll med Beatrice Ask för att få höra mer om hur man bäst hanterar en sådan situation. För det kan hända oss alla, när vi minst anar det. En dag är vi plötsligt inte önskvärda mer. Vad gör man då?

Vi pratade bland annat om det här med åldersdiskriminering, som har brett ut sig i Sverige, där människor som passerat 50 inte längre duger i många sammanhang.

Undantaget är nog min chef. Tidigare i år sa han att jag kan stanna tills jag är 70. Det är precis vad jag tänker göra. Inte för att jag måste, utan för att jag vill. För jag vet hur otroligt viktigt det är att slippa ha ont i magen varje morgon när man går till jobbet.

Lön och ”frihet” inte viktigast
När jag hör andra prata om att de vill ha vissa arbetsuppgifter, en viss lön och att arbetsvillkoren ska vara si eller så. Då skulle jag vilja kasta mig fram och ropa att det spelar ingen roll hur mycket ”frihet” man har i jobbet eller hur hög lön man har eller vilken fin titel man har – om man inte trivs, om folk inte är schyssta. Det kan vara livsfarligt, man kan gå sönder.

Beatrice Ask pratade om att hon inte har planerat sitt liv utan gjort det hon har varit intresserad av och vågat tacka ja när hon har fått nya jobberbjudanden. Hon pratade om vikten av att kunna koppla bort och ägna sig åt saker som ”tvingar” en att tänka på något annat än sig själv och sitt jobb. I hennes fall har det varit barn och barnbarn.

”Barn är inte imponerade. De är hungriga och vill ha mat och de vill ha kärlek. De tänker inte på om statsministern är arg eller om opinionssiffrorna är dåliga”.

Man är inte sitt arbete
Hon pratade prestigelöst om hur svårt det kan vara att lämna en maktposition, som till exempel minister, om man har börjat tro att man är sitt ämbete. Om hur viktigt det är att skilja på vem man är och vilket jobb man har. Något som allt fler personer verkar ha svårt att hålla ordning på.

Är man heltidspolitiker på hennes nivå antar jag att man får räkna med plötsliga förändringar och att man kan bli bortknuffad från sin position. Men det gör det säkert inte lättare för det.

Det jag tar med mig från Legally Lady’s inspirationskväll med Beatrice Ask är hennes mod att våga tacka ja, hennes förmåga att koppla bort jobbet, betydelsen av att stå kvar med fötterna på jorden, och att man ska sluta planera sitt liv in i minsta detalj. Men jag kommer också att fortsätta fundera över hur fort saker kan förändras – ibland till det sämre och ibland till det bättre.

Fler jurister behövs i politiken
Behovet av fler jurister i politiken och jurister som tar plats i media blir allt mer påtagligt. I synnerhet när frågor om lag och rätt och om trygghet växer sig allt större. Inte minst inför valet nästa höst. Så jag fortsätter med min uppmaning till er alla kloka och fantastiska juristkvinnor – ut med er och börja ta mer plats där!

Nu ser jag fram emot Legally Lady’s Lunch & Learn onsdag den 14 juni då vi ska få veta mer om de senaste trenderna på arbetsmarknaden för jurister. Viktigt för alla som funderar på att byta jobb. Välkomna!

/Anna Wetterqvist

Anmäl dig till Legally Lady’s Lunch & Learn här >>