
Louise Meijer och Anna Ulfsdotter Forssell. Foto: PMAGI/Stephanie
”Vi kan inte fortsätta att kvotera in män”. Det konstaterade Anna Ulfsdotter Forssell från advokatbyrån Delphi när hon tog emot Justitiapriset för byråns jämställdhetsarbete. Det är första gången som det nya priset delas ut – med målet att fler kvinnor ska bli delägare på de affärsjuridiska byråerna.
15 affärsjuridiska advokatbyråer av olika storlek hade svarat på enkäten som skulle ge en av dem det nyinstiftade Justitiapriset. Det blev advokatbyrån Delphi som tog hem segern.
– Jag är så glad över det här. Det är en av de viktigaste frågorna för oss för att säkra tillgången på de bästa juristerna. Vi kan inte fortsätta att kvotera in män, sa delägaren och advokaten Anna Ulfsdotter Forssell när hon tog emot priset av civilminister Ardalan Shekarabi.
– Det här förpliktigar. Det är tjejerna som dominerar på juristutbildningen, konstaterade civilministern.
Att ”mäta” jämställdhet
Justitiapriset instiftades i höstas av juristen Louise Meijer, som har stöd av en jury med både professorer och justitieråd. Idén kommer ursprungligen från ett liknande pris för kommunikationsbranschen där man framgångsrikt testat hur man kan ”mäta” jämställhet.
– Jämställdhet är ingen exakt vetenskap men juristbranschen behöver jobba med detta kontinuerligt. Det är ungefär 13 procent kvinnor bland delägarna på Sveriges största byråer och i branschen i stort är det cirka två av tio delägare som är kvinnor. Samtidigt är kvinnor i majoritet på juristprogrammet. Det händer uppenbarligen något mellan examen och att bli delägare, konstaterade grundaren själv.
80 procent män
Enkätsvaren från de 15 byråerna visade bland annat att 80 procent av delägarna var män. Bara fyra av byråerna hade en ”jämställdhetsgrupp” som aktivt arbetade med frågorna.
Teamet bakom priset pekade på att mätningen i sig kommer att bidra till att skapa en ökad medvetenhet på sikt, vilket man sett inom kommunikationsbranschen. Där har man till exempel kunnat konstaterar att allt fler har en budget för jämställdhetsarbete, vilket inte varit fallet tidigare.
Imponerad av svaren
Jurymedlemmen justitierådet Mari Heidenborg berättade att detta var något som hon tittat särskilt på i de anonyma enkätsvaren för Justitiapriset.
– Jag tittade särskilt på om detta var något man tog på allvar och la pengar på. Det visade att man arbetade med det i verksamheten och inte bara vid sidan om. Jag är imponerad av de svaren vi har fått in och jag vill ge alla ett högt betyg för att man faktiskt vågade svara på de här frågorna, sa hon.