Marie Karlsson-Tuula arbetade som ordningspolis i Stockholm medan hon studerade juridik. Sedan började hon forska inom affärsjuridiken. Idag är hon professor i civilrätt och var en av eldsjälarna bakom Sveriges färskaste juristprogram – det vid Karlstad universitet.
– Vi la ner otroligt mycket tid i samband med att vi blev värderade av Universitetskanslerämbetet, berättar hon för Legally Lady’s systerpublikation Legally Yours.
– Vi jobbade hur mycket som helst, men till slut fick vi till det. Vi fick vår juristutbildning. Nu försöker vi bli det bästa juristprogrammet i Sverige.
Hur profilerar ni er jämfört med andra juristutbildningar?
– Vi har fyra inriktningar. Straff och processrätt, skatterätt eller finansrätt, offentlig rätt och sedan en affärsjuridisk inriktning där bland annat avtals- och aktiebolagsrätt vävs samman mes obeståndsrätten och ekonomiska brott.
Upplever du att det finns en skepsis mot er i Karlstad, att jurister ser annorlunda på er jämfört med mer etablerade utbildningar?
– Nej, tvärtom. Vi har blivit så välkomnade att vi nästan är lite överraskade.
Är behovet av juristutbildningar fyllt nu?
– Jag tror inte man ska starta fler utbildningar. Däremot höja kvaliteten på de vi redan har. Men inte ta in för många studenter.
– Jag har jobbat i Stockholm och Göteborg i många år. Där blir det inte samma personliga kontakt med studenterna som jag värdesätter.
– I Göteborg kände jag inte igen de studenter jag träffat under tio veckor. I Karlstad är det 80-90 som tas in en gång per år. Det är helt annorlunda mot att ha 265 studenter i en grupp, som jag hade i Göteborg. Och de av våra studenter som väljer affärsjuridisk inriktning kan jag dessutom följa från termin 5 till examen.
Marie Karlsson Tuula kom till Karlstad 2015. Då hade hon redan gjort ett kortare ”gästspel” på lärosätet och under 16 år varit knuten till Göteborgs universitet. Under den tiden var hon under ett år tjänstledig för att arbeta på Hovrätten för Västra Sverige.
– Jag trivdes mycket bra på hovrätten men i och med att jag disputerat så ser jag mig som gift med akademien. Och jag skiljer mig inte än, hahaha.
Marie Karlsson Tuula började dock sin bana inom rättsväsendet som polis.
– På den tiden kunde man få arbetslivspoäng och bra lön under utbildningen. Jag arbetade som sjukvårdsbiträde då. Att bli polis var helt vitt från hela min världsbild. Ändå sökte jag, och kom in.
Samtidigt som hon senare studerade juridik jobbade Marie Karlsson Tuula på ordningspolisen i Stockholm. Hon blev kvar där i åtta år.
På vilka sätt har du användning av det här nu?
– Jag tror att jag haft väldigt stor nytta just av att konfrontera människor, att ta de här svåra samtalen och så. Jag hade en förmåga att lösa den typen av konflikter med vänlighet istället för att gapa, skrika och banka på. Det var min styrka.
– Som ordningspolis såg man hela tiden andras problem. Ett tag undrade jag varför vi lever över huvud taget. Det var många självmord och plötsliga dödsfall i familjer. Många sorgliga händelser, som hela tiden upprepade sig. Som polis ser man verkligen livets baksida.
– Det positiva är att vi hade väldigt roligt, om man nu kan uttrycka det så. Vi var ett sammansvetsat gäng som fortfarande har viss kontakt.
När Marie Karlsson Tuula var klar med juristlinjen hade hon – trots polisbakgrunden – inga tankar på att specialisera sig inom straffrätten.
Efter att ha gått polischefsutbildning och suttit ting i Mölndal ville hon fördjupa sig inom forskningen. Gertrud Lennander – då professor i obeståndsrätt, senare justitieråd vid Högsta domstolen – var Marie Karlsson-Tuulas handledare.
– När jag pluggade hade jag egentligen svårast för den kurs som hon höll i. Jag vill ha utmaningar, så trots att kursen var så svår bad jag just henne om tips på vad jag skulle forska på. Då svarade Gertrud: ”Amerikansk rätt, framför allt bestämmelserna kring konkurser och chapter eleven”. Det finns bara det”. Och det står sig ju fortfarande, nu kommer EU med exakt samma tankar.
Vad är det speciella med insolvensrätten?
– Det är hela juridiken på något vis. När du försätts i konkurs, då förändras allting på en gång. Vad händer med avtalen? Med de anställda? Ska vi sälja eller behålla tillgångarna? Och förekommer ekonomisk brottslighet så är ju konkursförvaltaren skyldig att anmäla.
Upplever du att frågan är nedprioriterad av politikerna?
– Ja. Trots att insolvensrätten är jätteviktig så kommer den aldrig in i finrummet . Jag tror att politiker har svårt att förstå sammanhanget. De pratar ofta om entreprenörskap, om utveckling. Men man måste också prata om avveckling, annars fungerar inte ekonomin.
Läs en längre intervju med Marie Karlsson-Tuula i Legally Yours >>