Ladybloggen: Därför sätter jag på mig knytblus med stolthet

Anna Wetterqvist

Oavsett vad vissa hävdar ligger genusperspektivet som en våt filt över striden i Svenska Akademien och Sara Danius avgång. Hon är bara en i raden av kända och okända starka kvinnor som har tvingats lämna sin tjänst på grund av patriarkala strukturer där manliga medelmåttor tycks äga världen.

Vi är många som har bevittnat liknande ”lösningar” som den Svenska Akademien nu valt där starka och kompetenta kvinnor får lämna för att männen ska ordna upp ”problemen”. Några av oss har egna erfarenheter av att tvingas lämna och har gjort samma ”val” som Sara Danius. Många av oss har förgäves försökt att stötta andra kvinnor och protestera i liknande situationer på våra arbetsplatser.

Därför är det fantastiskt att se hur vi återigen, som med #metoo, kan använda sociala medier för att visa att vi är väldigt många som inte köper den typen av ”lösningar”. Att vi använder oss av just knytblusen som symbol visar också att vi bär vår identitet och vårt kön med stolthet. Vi som identifierar oss som kvinnor står upp för oss själva och för våra medsystrar.

Så nej, ni som hävdar att det handlar om en strid mellan gammalt och nytt, traditioner och modernitet har fel. Det handlar om kvinnoförakt och om manliga medelmåttor som är beredda att göra vad som helst för att hålla starka och kompetenta kvinnor borta från att dela makt och inflytande.

Så därför bär jag min rosa knytblus för att visa att vi kommer aldrig att backa. Tar ni bort en av oss kommer någon annan att kliva fram – igen och igen. Tills vi har lika möjligheter, lika inflytande, lika lön och bemöts med samma respekt.

/Anna Wetterqvist