Ladybloggen: Årets sämsta dag är livet på riktigt – och det är tillräckligt bra

I måndags var det årets sämsta dag. Den kallas för ”Blue monday” och är enligt experterna den dystraste dagen på hela året.

Det handlar om ett antal parametrar som enligt experterna kulminerar på en och samma dag. Då sammanfaller faktorer som till exempel dåligt väder, medvetenhet om din oroväckande höga skuldnivå, insikt om att du misslyckas med dina nyårslöften, tydliga tecken på att din motivation i allmänhet tryter och en molande känsla av att du borde ta tag i din livssituation.

Det är med andra ord helt enkelt din vardag som gör sig påmind. Vardagen och verkligheten som vi gör så mycket för att fly ifrån och där andra människor alltid tycks ha det så mycket bättre än vi själva.

Ofta är det nästa semesterresa, nästa renovering hemma, nästa jobb eller nästa relation som ska göra att allting blir bra för oss och göra att vi blir lyckliga. Har ni märkt att det sällan fungerar?

För några år sedan bestämde jag mig för att omfamna min vardag och min verklighet istället för att fly från den och jag slutade jämföra mig med andra. Min första prioritet skulle vara att ha en bra och fungerande vardag. Istället för till exempel tre veckors fantastisk och svindyr semester varje år ville jag ha 52 bra veckor om året. Lättare sagt än gjort, det medges.

Så därför bor jag till exempel större än vad jag egentligen har råd med för det är i mitt hem som jag ändå tillbringar mest tid – i min vardag. Och det är där jag till exempel umgås med mina barn, deras respektive och deras vänner som kan komma och gå som de vill för här finns alltid plats för dem. Jag har upptäckt att det gör mig lycklig och känns meningsfullt.

Å andra sidan har jag inte haft någon solsemester sedan 2014 då jag var en vecka på Santorini och gjorde yoga tills armarna gick ur led men jag sörjer konstigt nog inte över det. För man kan inte få allt.

Författaren J.K. Rowling berättade i en intervju för många år sedan att det var först när hon hade vågat se sin verklighet, sin vardag, och vågade leva i den, som hennes tillvaro faktiskt blev bättre. Det var som en slags befrielse för henne och det gjorde att hennes kreativitet blomstrade. Det handlade inte om att hon kunde leva lyxliv för det hade hon inga pengar till då. Det handlade om att leva i sin egen sanna verklighet och att utvecklas med den som grund. Det har gått ganska bra för henne.

Så jag vill slå ett slag för vardagen som en underskattad del av livet. Älska din vardag, acceptera den och gör det bästa av den. Låt det bli ett löfte för 2018 som just därför kommer att bli ett fantastiskt år med för höga lån, misslyckade nyårslöften och en egentligen alldeles tillräckligt bra livssituation.

Legally Lady kommer att finnas med dig hela vägen och vara en guldkant som förhoppningsvis gör din vardag lite roligare. Under första halvåret 2018 kommer vi att ha fem träffar med intressanta ämnen och fantastiska gäster som kommer att ge så mycket inspiration! Välkomna – på vardagar.

/Anna Wetterqvist